Conditionerende onderzoeken

Conditionerende onderzoeken zijn essentiële voorbereidende stappen voor ruimtelijke projecten.

Wat zijn conditionerende onderzoeken?

Conditionerende onderzoeken zijn onmisbare voorbereidende stappen voor ruimtelijke ontwikkelingen. Deze onderzoeken, vaak omgevingsonderzoeken genoemd, zijn noodzakelijk om de haalbaarheid van een project te bepalen. Ze zijn verplicht als voorwaarden voor de verdere uitvoering van het project. Het coördineren van deze onderzoeken is een vak apart, omdat elk onderzoek verschillende disciplines en wet- en regelgeving met zich meebrengt. Embridge onderscheidt zich door een pragmatische aanpak en de focus op het beperken van vervolgonderzoeken, wat als grote meerwaarde wordt ervaren.

Noodzakelijke onderzoeken zijn:

  • Milieuhygiënisch Bodemonderzoek
  • Archeologie & Cultuurhistorische waarden
  • Flora en Fauna (Ecologie)
  • Onderzoek Ontplofbare Oorlogsresten (voorheen NGE: Niet Gesprongen Explosieven)
  • Landschapswaarden, Aardwaarden en Monumenten
  • Stikstofdepositie
  • Verzilting, Kwel
  • Asbest

Onderzoeken leidingtracés worden verder aangevuld met:

Uiteraard voldoen al onze onderzoeken aan de wettelijke bepalingen. En treden we al in een vroeg stadium in overleg met bevoegd gezag om voortgang van het project te behouden. 

Ons doel is om veldonderzoeken zo goed als mogelijk te minimaliseren door gedegen vooronderzoek.

Embridge treedt hierbij op als een onafhankelijk partner, waarbij het uitvoeren van (veld)onderzoeken voor ons géén verdienmodel is.

Onze aanpak: Vergunningenscan en samenwerking met partners

Embridge start met een Vergunningenscan, een uitgebreide inventarisatie van de benodigde vergunningen, ontheffingen, meldingen en (conditionerende) onderzoeken die voor jouw project vereist zijn. Dit overzicht helpt je snel inzicht te krijgen in de stappen die gezet moeten worden om jouw project te realiseren. Indien gewenst, kunnen we dit proces aanvullen met voorbereidende gesprekken met bevoegde gezagen om alles helder in kaart te brengen. Vervolgens zetten we de onderzoeken in gang, werken we samen met onze vaste partners en houden we je op de hoogte van de voortgang. Wij zorgen voor de kwaliteit en relevantie van de onderzoeken, controleren de resultaten en zorgen ervoor dat deze aansluiten bij de wensen van het bevoegd gezag.

  1. Data onderzoek
    We beginnen met het onderzoeken van de beschikbare GIS-data. Op basis van de gegevens maken we een inschatting van de risico's. We beschikken over actuele en nauwkeurige GIS-datasets voor een gedetailleerde analyse. In onze ervaring levert deze eerste fase, hoewel deze een investering vraagt, veel tijd en geldwinst op in de latere fasen van het project. We bepalen het optimale tracé of de inrichting van het gebied en geven inzicht in mogelijke risico’s voor de aanbesteding.

  2. Quickscans
    Na de data-analyse bepalen we de aandachtsgebieden. Deze specifieke locaties onderzoeken we verder met QuickScans. Dit houdt in dat we kijken welke informatie specifiek beschikbaar is voor deze locaties, bijvoorbeeld eerdere bodemonderzoeken, archeologische rapportages of flora- en faunastudies van bijvoorbeeld belangenverenigingen. Het doel van deze QuickScans is om:

    1. De locaties voor veldonderzoek te beperken.
    2. Advies te geven over mitigerende maatregelen.
    3. Advies te bieden over wijzigingen in de plannen, het tracé of de uitvoering.

  3. Veldonderzoeken
    Ondanks de inspanningen in de eerdere fasen is het soms niet mogelijk om alle onderzoeken volledig uit te sluiten. In dat geval coördineren wij de noodzakelijke veldonderzoeken voor jou. Door gebruik te maken van ons netwerk kunnen we de werkzaamheden snel uitvoeren en zoveel mogelijk combineren. We wachten niet op de volledige rapportages; zodra we een indicatie krijgen van bijzonderheden (door veldinspecties of analyseresultaten), schakelen we direct met jou en het bevoegd gezag om alternatieven te bepalen en vertragingen te voorkomen.
Overzicht

Akoestisch onderzoek

Akoestisch onderzoek